Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

SÖNMEZ ÇİMENTO’DA İŞÇİ KIYIMI

SÖNMEZ ÇİMENTO’DA İŞÇİ KIYIMI

FETÖCܒNÜN ARKASINDA KİMLER VAR

SÖNMEZ ÇIMENTO’DA ISÇI KIYIMI

 

FETÖCÜ’NÜN ARKASINDA KIMLER VAR

 

Adana’nin Ceyhan ilçesi sinirlarinda Yumurtalik TAYSEB Serbest Bölgesi’nde Ekim2014’yilinda üretime baslayan  SÖNMEZ Holding, KUTLUCAN Holding ve TÜRKÜN Holding ortakligi ile kurulan Sönmez Çimento Yapi ve Madencilik San. ve Tic. A.S. günden güne küçülmeye devam ediyor.

Her geçen gün isçi kiyiminin devam ettigi Sönmez Çimentoda bugün itibari ile 60 in üzerinde isçinin islerine son verildigi iddia edildi.

2014 yilinda faaliyete geçen Sönmez çimento Bölgenin en önemli geçim kaynaklarindan biri oldugu gözlenirken her geçen gün isçi kiyiminin yasanmasi onlarca isçiyi sokaga atilmasi vicdanlari sizlatti.

 

 

SÖNMEZLER HOLDING SAHIBI CELAL SÖNMEZ FETÖ’DEN GÖZALTINA ALINMISTI

 

28 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ baglantisi oldugu gerekçesiyle göz altina alinin

BTSO eski Baskani ve Sönmez Holding Yönetim Kurulu Baskani Celal Sönmez, oda baskanligi döneminde hakkinda açilan sorusturmanin kapatilmasi için Ataevler’de faaliyet gösteren kiz ögrenci yurdunu satin alarak FETÖ’ye bagisladi. FETÖ  sorusturmasi kapsaminda gözaltina alinarak sorgulanan ve daha sonra serbest birakilan Sönmez’le ilgili dosya halen görülmeyi bekliyor. FETÖ iddianamesine yansiyan Sönmez-FETÖ iliskisine ragmen dosyanin ortalarda olmamasi, “Birileri Celal Sönmez’i koruyor” iddialarini akillara getiriyor.

 

 

BU ADAMI KIM KORUYOR ?NIÇIN KORUYOR?

 

Bursa Cumhuriyet Savciligi tarafindan açilan 2011/11972 dosya numarali davanin sonucunda, dolandiricilik literatüründe “silkelemek” olarak tanimlanan yöntemle Sönmez Holding Yönetim Kurulu Baskani Celal Sönmez’in cemaate yakin ögrenci birligine yurt bagislamasi saglandi. Siyasi görüsünün sosyal demokrat oldugu bilinen ve daha evvel Islami vakif ve kurumlara hiçbir bagis yapmayan Celal Sönmez davanin kapatilmasi için, Ali Karasu’nun Ataevler’deki Basin Kültür Sarayi binasi yapimindan elde ettigi yurt binasini satin alarak bassavci vekilinin de destegi ile Fetullah Gülen’e yakin birlige bagisladi.

 

KARASU, IFADESINDE ANLATIYOR

Celal Sönmez’in yurt satin alarak FETÖ’ye bagislamasi Bursa iddianamesinde de yer aliyor. Iddianamede is adami Ali Karasu verdigi ifade de yurt satisiyla ilgili sunlari söylüyor: “(…) anlastigimiz husus üzerine de 30/06/2012 tarihinde fiilen yurdu Uludag Kültür ve Egitim Vakfi’na teslim ettim. 8 ay süren ödemeler bittikten sonra da söz konusu tasinmazin tapusunu adi geçen vakfa oglum araciligiyla devrettim. Celal Sönmez’in söz konusu yurdun satisina karsilik verdigi 2.000.000 TL’yi Uludag Kültür ve Egitim Vakfi’nin hesabina aylik 250.000 TL seklinde yatirdi, söz konusu vakifta yatirilan bu parayi benim hesabima aktardi. Söz konusu yurdun alimina karsilik olan tutari neden Celal Sönmez’in verdigi konusunda bire bir, bir bilgiye sahip degilim. Ancak ilerleyen günlerde Celal Sönmez’in söz konusu yurdu BTSO ile ilgili yürütülen bir sorusturma dosyasi ile alakali satin alarak Gülen cemaatine bagis ettigi, buna karsilik Celal Sönmez’in bu dosyadan beraat ettigi, Bursa eski valisi Sahabettin Harput’un da Celal Sönmez’in beraat etmesine aracilik ettigi seklinde söylentiler vardi (…)”

 

TEFTIS RAPORUNDA YER ALAN IDDIALAR NELERDI?

Dosyada bahsi geçen usulsüzlükler arasinda atik su aritilmasinda kullanilan bakteri alimi da geçiyor. Celal Sönmez’in görev süresince bu alimlarin tek firma üzerinden yapiliyor, nedeni soruldugunda bakterinin alternatifsiz bir madde oldugu söyleniyor. Oysa arastirma yapildiginda tonu 650 TL’den alinan bakterinin tonu 350 TL’ye bulunabildigi görülüyor. BTSO ve Bursa OSM Yönetim Kurulu üyesi olan Ali Ugur’un fabrikasinda kaçak insaat olmasi da dosyada yer alan baska usulsüzlük. Arastirmada, BTSO Meclis Baskani Ilhan Parseker’in de 17 ayri sirkette Baskanlik ve Yönetim Kurulu üyeligi yaptigi için TOBB Kanununa göre Meclis Baskaninin odanin diger organlarinda görev almasinin da mevzuata aykiri oldugu yaziyor.

 

BTSO’nun son 10 yilda emniyet ve jandarmaya hibe ettigi yaklasik 50 aracin ve BTSO Meclis üyelerine dagitilan diz üstü bilgisayarlarin Celal Sönmez’e ait sirketlerden yapilmis oldugu iddiasi dikkat çekiyor. Raporda, BTSO istiraki olan BUSEB’in oda tarafindan alim yapilmamasi kararlastirilan hisseleri de Celal Sönmez ve Mahmut Yilmaz’in topladigi iddia ediliyor.

 



  • Cuma 28.5 ° / 16.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli